Hokejbal-MS-muži: Slováci obhájili bronz, Kašša: "Namotivovali sme sa"

26.06.2011 Celý región

Bratislava 26. júna (TASR) - Slovenskí hokejbalisti zvíťazili v nedeľňajšom súboji o 3. miesto nad tímom USA vysoko 7:2 a na majstrovstvách sveta v Bratislave získali bronzové medaily. Kovy rovnakej hodnoty ukoristili zverenci trénera Romana Töröka aj v Plzni, kde sa konali MS pred dvoma rokmi.
Slováci mali pred domácim šampionátom veľké ambície a túžili po "zlatom" repete Zvolena ´99. Základnou B-skupinou prešli bez zaváhania po triumfoch 8:1 nad Rakúskom, 4:0 nad Gréckom, 4:1 nad USA a 5:0 nad Švajčiarskom. Po dni voľna ich v sobotňajšom semifinále čakalo veľké derby s Českom, ktoré však lepšie zvládol súper a "zobudil" Slovákov z finálového sna po výhre 2:0. Na Štadióne Ondreja Nepelu vyvrcholili MS v nedeľu o 18.00 h finálovým duelom obhajcov titulu Čechov s Kanadou. Piate miesto obsadili Portugalčania po víťazstve 4:3 nad Gréckom.

sumár - muži:
o 3. miesto:
Slovensko - USA 7:2 (2:0, 3:1, 2:1)
Góly: 8. Kašša (Ladiver, Paločko), 12. Slovák (Chovan), 17. Ladiver (Giba), 21. Tóth (Chovan, Slovák), 22. Martinusík, 32. Slovák (Chovan), 36. Ladiver - 26. Warila (Housser), 37. Schlegal (Hildreth). Rozhodovali: Koskuba (ČR) a Hollett (Kan.), vylúčenia: 10:13 na 2 min, navyše Chovan 10+DKZ, Tóth 10+DKZ obaja za hrubosť, Rímsky 10+DKZ za nedovolenú hru telom, Martinusík 5 min za nešportové správanie - Warila 10+DKZ za hrubosť, Sullivan 5+DKZ za krosček, presilovky: 4:0, oslabenia: 1:0, 2600 divákov.
zostava SR: Petrík (37. Šúrek) - Giba, Minárik, Blahut, Kapánek, Lvomský, Brejčák, Filip, Káčer - Hrivnák, Svitana, Škvaridlo - Slovák, Tóth, Chovan - Ladiver, Kašša, Paločko - Kanich, Rímsky, Lajčiak - Martinusík, Ecker

Slováci sa lepšie vyrovnali so semifinálovou prehrou ako ich súper a od úvodných minút boli aktívnejším tímom. V 8. minúte loptičku po strele Ladivera vyrazil americký brankár Rethage len pred seba, kde však číhal pohotový Kašša a otvoril skóre - 1:0. O štyri minúty počas presilovky napriahol za modrou čiarou Slovák a nádherne vymietol pavučiny v americkej bráne - 2:0.
Pred Petríkom bolo naďalej pusto, hra sa odvíjala v útočnom pásme Slovákov, ktorí mali výborný vstup do prostrednej časti. Pri vlastnom oslabení si obrana USA nedala pozor na Ladivera a ten zvýšil už na 3:0. Po tomto momente dostali zámorskí hráči výhodu ďalšej presilovky, ale nič nevymysleli. Ako sa hrá piati proti štyrom ukázali opäť Slováci, keď presným zásahom Tótha podčiarkli svoju exhibíciu. O necelú minútu svietilo na "kocke" už 5:0 po góle Martinusíka, ktorý dlho neváhal a ľahkou strelou nachytal amerického brankára na hruškách. Až v 26. minúte vyšla Američanom ojedinelá akcia, keď sa loptička po strele Warilu dokotúľala za bránkovú čiaru - 5:1.
Aj záverečnú tretinu otvorili Slováci v útočnom pásme. V 32. minúte Slovák tvrdou ranou takmer roztrhol sieť a pripísal si druhý gól v zápase - 6:1. Američania nestačili na technickejšieho súpera a uchyľovali sa k nečistému spôsobu hry. Lenže aj v bitke jeden na jedného mali navrch domáci, keď Tóth s Chovanom vyhrali pästné súboje pri mantineli. Hra sa kúskovaním a udeľovaním vyšších osobných trestov na oboch stranách poriadne natiahla, ale ešte predtým Ladiver stihol streliť siedmy gól. "Hostia" kontrovali zásahom Schlegala, ktorým upravili na konečných 2:7 z ich pohľadu.

Hlasy po zápase:
Roman Török, tréner SR: "Bol som prvý, kto po prehre s Českom musel zdvihnúť hlavu. Snažil som sa navodiť v kabíne atmosféru, aby na ňu mužstvo rýchlo zabudlo. Ja som bol operovaný na umelú chlopňu na srdci a prežil som porážku, takže v roku 2001 som začínal život odznova. O prehrách v živote viem teda toho veľmi veľa. Chlapcom som preto povedal, že včera bol jeden deň a dnes je nový - treba vyhrať, potešiť divákov a všetci budeme spokojní. Tak sa aj stalo."
Róbert Kašša, útočník SR: "Nechceli sme sa doma lúčiť s tým, že nezískame medailu. Američania neboli ľahkými súpermi, ale dali sme prvé tri góly a bolo prakticky po zápase. Potom sme sa už bavili dobrou hrou. Obával som sa len toho, aby sme sa dostatočne namotivovali do zápasu o 3. miesto, čo však nakoniec nebol problém. Zišla sa tu fantastická partia, chcem sa poďakovať všetkým spoluhráčom, že pre úspech vydali zo seba všetky sily a schopnosti. Škoda, keby sme mali proti Čechom viac športového šťastia, tak sme majstri sveta."
Marek Slovák, útočník SR: "Verili sme si, že dnes vyhráme, nič iné sme si ani nepripúšťali. Včerajší večer bol ťažký, do polnoci sme všetci rozmýšľali nad prehrou s Českom. Dal som dva góly, ktoré padli po spolupráci s Michalom Chovanom. Nevedel som sa presadiť celý šampionát, takže som šťastný, že som dnes tú kliatbu konečne prelomil. Američanom sme naložili, koľko sa do nich vošlo. Tí boli poriadne frustrovaní, že nejakí Slováci si z nich robia srandu. Nie je zlé byť tretí na svete. Boli sme milo prekvapení, v akom hojnom počte chodili ľudia na naše zápasy počas celého šampionátu. Atmosféra bola elektrizujúca a je to aj zásluha ľudí, že sme bronzoví. Bratislava sa môže pripraviť na náš nájazd do podnikov."
 

Vyberte región